Vikingsko - igjen

Her er mine egne vikingsko (kopi av autentiske), skjært i ett stykke skinn. Tovede sokker inni. Sitter som støpt på foten, herlig å gå med.

Vikingsko - igjen

Kommende prosjekt...?

Dette bladet kom i posten fra Frankrike i forrige uke.  

ja
Og det er altså den utrolig fine vesten her jeg skal strikke...
Kommende prosjekt...?

Jeg så vesten i Helene sin blogg, og falt for den øyeblikkelig. Nå er utfordringen bare å skjønne den engelske oppskriften. Det begynner med å finne ut av hva slags garn jeg skal kjøpe.... :)
Regner ikke med å få begynt på denne på en liten stund enda!

Kveldens prosjekt

Her er kveldens prosjekt - en pose i tovet ull, dekorert med samiske symboler med nålefilt. Mangler bare en ok lukkemekanisme. 
 
Kveldens prosjekt

hei

Voksejakke

Denne voksejakken fra Nøstebarn strikkes på bestilling fra en venninde. Den er akkurat ferdig strikket og nesten ferdig montert - men feilen jeg har gjort er jo ganske så tydelig.... Venninden min ba meg om å endre lengden på jakken. Det klusset jeg selvfølgelig helt til. Planen er å klippe den jevn og sy et silkebånd rundt kanten nede. Men jeg tør ikke klippe i strikk uten kyndig overvåkning og assistanse!  

Voksejakke

Babyteppe

Et av prosjektene akkurat nå. Tydeligvis en strikkeperiode jeg er inne i. Dettge skal bli et babyteppe til en vennindes april-baby. men kan ikke huske at det var så langtekkelig å strikke dette.... håper jeg blir ferdig!

Babyteppe


Artig!

Dette har jo gått kjempegreit. Inntil for et par dager siden visste jeg ikke det spor om blogging. Men dette virker jo forholdsvis lett! Ikke alt jeg skjønner meg på enda, men det kommer vel. Nå er det bare om å gjøre å bruke mer tid på å faktisk lage noe, enn å blogge... :) Veldig gøy med kommentarer! Hadde vel ikke ventet at noen skulle se siden min, egentlig. Det er jo en hel verden av 'dere' der ute!
Venter fortsatt på svar fra 'skinnfell-dama', har mailet henne for en stund siden og spurt etter kursplan i år. Har skikkelig lyst å lære meg dette, særlig trykkingen. Og har endelig fått interesse for plantefarging og veving - jeg lurte på hvor gammel jeg måtte bli før det skjedde! Nå må jeg bare skvise inn tid og penger til å lære meg det...   

Reise

image23

reise
reise
reise med en liten passasjer
følge tegn som ingen andre ser
være egen båt
frakte både jubel
og gråt

reise
reise
reise lenger enn du hadde trodd
kjenne liv der ingen før hadde bodd
være en lugar
seile med et spørsmål
uten svar

reise
reise
reise langsmed dag og over natt
reisen er den lengste du har hatt
være eget fyr
blinke for et gammelt
eventyr

reise
reise
reise med en passasjer om bord
nynne på en sang av hav og jord
være solvarm strand
når en liten sjømann
går i land

Kari Bremnes

Den rosa tabben...

For tiden holder jeg på med en kort kjole til min datter. Den har lagt i kurven siden like før jul, men vokser gradvis. Det går i rykk og napp. Jeg må innrømme det satt en bremse på det da min datter proklamerte at hun ikke likte rosa.... Akkurat nå når jeg endelig hadde begynt å bli venner med fargen.... Men jeg lager den ferdig, om ikke hun vil bruke den er det sikkert en annen. Mønsteret og garnet er nok en gang fra Nøstebarn, Askeladens 2-tråds merinoull, oppskrift nr 1937.  


Det altfor strevsomme prosjektet

Da eldstemann var baby, kjøpte jeg garn og oppskrift på en genser i en butikk i Danmark. Den gangen var det utelukket å strikke genseren selv, fordi den var mønstret og for avansert for mitt nivå. To år senere hadde garnet gått på rundgang hos diverse venner med strikkemaskin eller bedre strikkeferdigheter enn meg, men alle oppgav. Garnet var for tynt, pinnenenr for smått, eller strikkemaskinen stod i kjelleren.... Jeg har ikke de mest håndarbeidsinteresserte vennene...

Da barn nr 2 kom, fant jeg ut at jeg skulle prøve selv. Jeg hadde kjøpt str 3 år, så det burde jo gå. Ha ha. Nå har jeg strikket bolen ferdig, det ene ermet, og det andre mangler kanskje en cm. Så gjenstår montering. Men jenta er jo for lengts vokst fra den, så da er det vanskelig å hente frem motivasjon... Kanskje til et fremtidig barnebarn?? :) 

Bolens forside. 

Det uferdige ermet. Her kommer mine høyst varierende strikkeferdigheter frem... Jeg er bedre på rundpinn enn frem og tilbake! Fargene er noe annerledes på ermene enn på bolen. Når jeg finner frem oppskriften en dag, skal jeg legge ut navn og garntype.


Videre avansement

Dette settet laget jeg da minsten var rundt tre år. Luen er genial, og enkel og gøy å strikke. Jakken var jeg ikke fullt så fornøyd med. Den var for stor i ermene, upraktisk hvis man skal ha jakke utenpå. Her er jenta fem år, og som du ser er jakken blitt for kort (den skal egentlig brettes opp) men luen henger med :)

Oppskriften kom fra Sandnes garn, heftet 'Barn 9909 nr 3'


Nuno og quilt

På et nunofiltekurs i Danmark fikk jeg laget denne kjolen, som minsten brukte på navnefesten sin. Vel hjemme prøvde jeg meg på noe helt nytt, quilting, og laget dette teppet til henne også. Den observante quilteentusiast ser kanskje at det er inspirert av et Kaffe Fassett-teppe. Bortsett fra hvilken rekkefølge man skal legge strimlene i når man lager en firkant, er ingen regler er fulgt i syingen, ettersom jeg ikke kan noen :)  

Hverken kjolen eller teppet er så skarp i rødfargen, men heller en del mørkere og rikere.Avansement

Da tullemor kom til verden, hadde strikkepinnene fått hvile altfor lenge. Jeg våget meg på et sett i ull/silketweed - uten ordentlig oppskrift. Det gjør jeg aldri mer! Men det ble faktisk til noe, selv om jeg endte med å måtte åpne genseren til en jakke med hemper.


Formiddagslur i jakken, samt en grovstrikket ullbukse fra Danmark.

 

Så våget jeg meg på de forhatte 4-pinners prosjektene igjen... prosjektet er mer korrekt, foreløpig har det blitt med det ene. Faktisk ble det påbegynt da eldstemann var baby, men forlagt i frustrasjon. Jeg kan virkelig ikke fordra knotingen med alle de pinnene på så smått arbeid... 

image25 

Men ferdig ble det da denne gangen. Nok et lanolinrikt plagg fra Nøstebarn. Denne modellen var jeg ikke særlig fornøyd med. Den var for tettsittende i beina. Som det fremgår av bildet er den godt brukt (fordelen med mange ull/silkeplagg er at de vokser med barnet og kan brukes i årevis), men det ble en brå slutt på det da min datter en morgen våknet med en selvbevissthet som må ha kommet til henne med cargolast i en drøm. "Nei!" Og fra den dagen har dette med klær vært helt uforutsigbart. Det eneste som er sikkert er at hun ikke liker rosa - noe jeg oppdaget etter at jeg startet på nåværende prosjekt.... 


Vikingsko

Dessverre et dårlig bilde, men det viser min førstefødtes føtter (!) på navnefestens hans. Håndstrikkede grå ullsokker (også en gave fra Danmark) inni brune skinnsko. De er kopier av originale skinnsko fra vikingtiden - og disse laget jeg selv :) Fra sau til vogn - eller no' sånt...

Denne yttergenseren med hette var en gave fra Mona i Danmark til vår sønn (får du snart din egen blogg, mon tro?). Ullen er klippet fra min vennindes mors egne sauer, kardet og spunnet av henne, og deretter strikket av min venninde. Kan det bli mer økologisk??


Silkegjenbruk


Denne silketrøyen sydde jeg til min sønns treårsdag. Hvordan? Man tager en haremsbukse man kjøpte på Camden Market i London den gang man var 18, klipper den opp og moser rundt med en symaskin til det ligner en trøye :)


Et strikketraume helbredes

Jeg gikk i fjerde eller femte klasse, og skulle lære å strikke. Alle skulle strikke bamser - helt enkel rillestrikk, to sider, som skulle sys sammen etterpå. Vel ferdig kikker læreren min på verket og sier: "Jaja, det kan jo kanskje være et troll istedenfor en bamse..."

Jeg rørte ikke strikketøy igjen før jeg tok et halvtårskurs i tegning, form og farge etter gymnaset. Da var strømpestrikking obligatorisk. Jeg gråt meg til å få strikke stripete leggvarmere isteden. Det endte med at min mor måtte strikke dem ferdig.

Det gikk 8 år til før jeg rørte strikkepinner. I mellomtiden utforsket jeg andre kreative fag, som alltid hadde falt meg lett og naturlig; tegning, maling, foto. Jeg fikk også prøvd meg på hattemakeri og glassblåsing, men det var ikke 'helt meg', som det heter. Når jeg så fant frem strikkepinner og garn, var det helt frivillig og av sann nysgjerrighet. Jeg var gravid. Gode mammaer strikker. Ergo strikker jeg. 

Jeg strikket et babyteppe i Nøstebarns merinoull. Deretter en babylue fra samme sted, og ullbleiebukser. Bleieinnlegg. Ullundertrøye. Dæven, jeg var stolt!

Siden da har ett barn til sett verdens lys, og jeg har strikket mer. Men fremdeles er det enkle ting det dreier seg om, og jeg kan neppe kalles en habil strikker. Jeg strikker ujevnt, til tider litt løst, ikke spesielt fort, og jeg stikker venstre pekefinger ut i været. Jeg strever meg gjennom oppskriftene, og det holdt med å strikke ett plagg med masse mønster (jeg ble forøvrig aldri ferdig med det). Det er tvilsomt om jeg noen gang kommer til å strikke et voksenplagg. Men jeg synes det er GØY. Det er gøy! Og det er det det handler om, ikke sant? I tillegg foretrekker jeg den litt røffe, upolerte stilen på det meste. Heldige meg :)

Et lite utvalg av den første strikk. Oppskrifter og garn fra Nøstebarn.

Undertrøyen i bruk.

Tullemor med babyteppe og ull/silke Waldorfdukke som jeg sydde henne.