Trælleborg

Som sist jeg var i Danmark, var det planlagt en snartur innom Trælleborg. Regnet silte, men det gav bare en flott smådyster stemning til enkelte av bildene:) Dessverre var lommeboken nesten tom og kameraet fullt, så jeg kom bare hjem med en tredjedel av det jeg ville ha. Legger ut bilder snart. Her er stemning i bilder fra stedet:
image140

image141

image142

image143

image144

image145

Dette bildet er snikfotografert inni selve museet. Flott drakt, eller hva?

image146
 

Plantefarging!!

Akkurat kommet hjem fra ferie - et deilig avbrekk, men et transportmareritt uten like. Alene med to unger, uten bil og med altfor mye bagasje, med så ulike stoppesteder som Hanstholm, Roskilde, og et eller annet sted ute på bølandet i nærheten av Ålborg... trenger jeg si mer?!? Innimellom der skulle det presses et par vikingmarkeder og besøk i et sommerhus på Sjælland. Når ferien starter med tap av mobil, fortsetter med Visakort-nekt og bilsyke, for å ende opp med en kaputt Danskebåt som dumper oss i Haugesund etter en natt med 6 m høye bølger, var det godt å komme hjem. Gynger enda. Men det var kjekt likevel! Neste gang tar jeg bare med meg mann og bil i tillegg :) 
Noe av det kjekkeste var et lyninnblikk i plantefargingens verden. Vi startet noen stykker på Jylland, men der var blomstringen sein, så en del av fargene ble ganske vasne. To av oss avsluttet det på Sjælland, hvor blomstringen var kommet lenger.
Her er bilder fra Jylland; fra innhentingen av planter:

image129
Bakerst er en kurv med ferdig farget garn min venninde Mona hadde med.
image130

image131

Her fra beisingen:

image127

Farging med reinfann:

image128

Tid til litt toving ble det og:

image132

Og en pust i bakken for de minste:

image133

Her er et utvalg av det Mona hadde med for salg på vårt lille minimarked:
image134

Men vårt resultat ble heller kjedelig...

image135

Så vi fortsatte i sommerhuset med både etterfarging av reinfann og nyfarging med hassel:
image136

Er det ikke utrolig at grønne hasselblader kan gi en så sterk gul farge??
image137

Mona i vinden over grytene:
image150

Her er noe hun hadde hengende, farget med løkskall:
image138

Og et strikkeprosjekt med det plantefargede garnet:

image139

Jeg er dypt fascinert over plantefarging, og kommer til å forsøke meg alene her hjemme. Hvordan det skal gå med el istedenfor gass er meg en gåte, men hvis andre får det til, så må vel jeg og klare det. Det skumleste er faktisk at jeg blir nødt til å ta min aversjon mot gult opp til seriøs vurdering... For selv om man godt kan få både blå, grønne og røde farger er det uten tvil de gulige nyansene som er typisk for den nordiske flora. Men hvem kan mislike en farge når den fremstilles på denne måten? :)

Tid til litt feriestrikking ble det også; en ny alpakkajakke til en baby på vei. 
image147

..noe som kun var mulig når barna (5 stk og tre voksne på  ca 25 m2) oppførte seg slik:

image148

Og slik:

image149

:D :D :D

 

Teatralsk Kvinne med Støvsuger

Dette blir siste post før ferien, ettersom første lass med bagasje kjørte avgårde i dag, MED lader til kameraet.. Derfor dette heller dårlige bildet av den siste kreasjonen; en sort linkjole med antikke bånd. Jeg har laget flere ting som også lå i bagasjen, fikk ikke tatt bilder av dem før det dro, men jeg får sikkert tatt noen når jeg innhenter dem :)
Så - ett døgn til, så er det avgårde til Danmark for en deilig ferie! 
image125

image126


Lin for alle penga

Det syes linklær til den store gullmedalje her i huset - og det er en plan med det.. :)
Her er en bukse jeg har sydd til den ene gutteskjorten, str 3-4 år. Har ikke bestemt meg for om det skal være strikk eller bånd nederst enda, derfor er ikke strikken ordentlig på plass.
image124
 
Med en hel pose full av stoffrester i lin, er det kjekt å komme over ideer til å få brukt dem. Her har jeg sydd en  dukke - men klarte å sy beina på feil..
image122

Slik ble den etter at feilen ble rettet og klærne ferdigsydd. Dukken er ca 25 cm lang, og mønsteret finner du her. Klikk på bildet for å få hele oppskriften frem, eller klikk på download for å laste den ned. Jeg forstørret oppskriften litt ifht printen. Her kan du se en annen, lignende dukke laget av en polsk vikingentusiast.
image123

Vil ellers reklamere litt for siden DeviantArt - særlig for vikingentusiastene der ute. Gå inn på mine favoritter og sjekk arbeidene til taika kim, maadob, laerad, nimpsu og brahdelt. Mye snacks ;)